Menestysresepti-hankkeen Teams-kokouksissa kuullut äänet saivat vihdoin kasvot, kun hanketiimi tapasi ensimmäisen kerran Helsingissä 19.–20.8.2025. Vaikka tilaisuuden pääpaino oli hankkeen työpaketeissa ja yhteistyön kehittämisessä, nousivat myös yritysten tarinat keskiöön ja herättivät keskustelua.
Ensimmäinen päivä alkoi hanketiimin tapaamisella Hotel Arthurissa, joka on yksi hankkeen pilottiyrityksistä. Tapasimme myös hotellinjohtajan Tanja Tähtisen ja kuulimme hotellin pitkästä historiasta sekä toimintatavoista. Erityisesti ilahdutti kuulla, kuinka paljon kiitosta hotellin vastaanotto saa sekä asiakkailta että henkilökunnalta itseltään. Menestysreseptiä Tähtinen puolestaan kiitti sen tuomaista verkostointimahdollisuuksista sekä uusien näkökulmien ja ajatusten tuomisesta. Hotellinjohtajan näkökulmasta hankkeen työpajat ovat olleet hienoja tilaisuuksia kuulla henkilökuntaa sekä saada ideointiapua.
Päivä jatkui hankkeen työpaketteihin syventyen. Hankkeen alkuvaiheessa kartoitettiin ravintola-alan nykytilaa tuottavuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmasta, jonka pohjalta on laadittu tuottavuuden ja työhyvinvoinnin tiekartta. Tiekartta esiteltiin hanketiimissä ensimmäistä kertaa ja tuloksena voi todeta, että myyttejä on murrettavaksi. Tiekartta julkaistaan syksyllä koko ravintola-alan hyödynnettäväksi, mutta jo nyt sen pohjalta suunnitellaan konkreettisia seuraavia askelia: yrityskohtaisia käytännön kokeiluja, osallistavia työpajoja sekä muutosagenttivalmennusta. Syksyllä käynnistyvät työpajat ovat yritysten kehittämistarpeiden perusteella laadittuja, ja niissä päästään syventymään laajasti työvuorojen suunnittelusta aina työhyvinvoinnin kysymyksiin.
Yritysten kokemukset ohjaavat kehittämistä
Isossa roolissa konsortiotapaamisessa olivat yhteistyöyritykset, joilta kuultiin yrityksien tarinoita sekä miksi ne ovat mukana hankkeessa. Vierailimme ensimmäisten työpakettien käsittelyn jälkeen Finlandia-talossa liiketoimintajohtajan Riitta Kilon opastamana ja kuulimme mitä mahdollisuuksia Finlandia-talo tarjoaa niin ravintola- kuin tapahtumapalveluiden osalta. Uudistunut Finlandia-talo on innokkaasti mukana erilaisissa kehittämistoimissa, ja keväällä talon uutena palveluna auennut Finlandia Bistro koki Menestysresepti-hankkeen hyvänä alustana sujuvoittaa toimintaansa alusta alkaen.
Ennen illallista pistäydyimme vielä Klaava-viinibaarissa, jossa tapasimme toisen omistajan Laura Styyran. Juuri perustettu viinibaari on saanut upean vastaanoton ja työprosesseja on hiottu alusta alkaen. Samalla hankkeeseen osallistumisen motivaatio on erittäin korkea, jotta arjen työprosessit tukevat henkilöstön työhyvinvointia ja osaamisen kehittämistä. Illallista nautimme Hakaniemen korkeuksissa Bistro O Matissa, jossa kuulimme Päivi Palovaaran ja hänen yhtiökumppaninsa matkasta ravintola-alalla sekä ravintolan historiasta. Erityisesti puhutti se, että liiketoiminnan tulevaisuuden näkymät ovat vaikeasti ennustettavia ja toiminnan suunnittelua voi tehdä vain lyhyellä aikajänteellä. Tämä on myös yksi hankkeen suunnitteluvaiheessa tunnistettu ilmiö. Bistro O Matin illallinen huikeissa puitteissa kruunasi ensimmäisen päivän.
Toisena päivänä Haaga-Helian Pasilan kampuksella keskityttiin tulevien työpajojen suunnitteluun, muutosagentin rooliin ja viestinnän näkökulmiin. Päivän aikana syntyi konkreettisia suunnitelmia siitä, miten työkalut, toimintamallit ja teknologiset ratkaisut voivat helpottaa ravintola-alan arkea ja lisätä tuottavuutta sekä henkilöstön hyvinvointia.
Menestysreseptin teemoina ovat työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla, ja näihin teemoihin myös hanketiimi panosti tapaamisessaan. Erityisesti tapaamisen sujuvuudesta kiitteli yksi jos toinenkin hanketiimin jäsen. Myös tuottavuudesta saatiin selkeitä tuloksia: jokaisella työpaketilla on selkeät toimintasuunnitelmat. Lukkoon lyötiin monia työpajoja, sekä tulevia tapahtumia, näistä lisää pian!