Menestysresepti

– työn sujuvoittaminen, tuottavuus ja työhyvinvointi ravintola-alalla

Kesto

11/2024 – 10/2026

Rahoittaja Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)

Kokonaisbudjetti

816 801 €

EU-rahoitus

653 358 €
Hankkeessa keskitytään ravintoloiden tuotanto- ja palveluprosessien kehittämis- ja nykyaikaistamistarpeisiin sosio-eettisellä otteella. Hanke aktivoi alalla työskenteleviä ja sille hakeutuvia lisä- ja jatkokouluttautumaan, vahvistamaan osaamistaan ja tarttumaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksiin. Hanke parantaa alan veto- ja pitovoimaa, johtamiskäytäntöjä, tuottavuutta, työhyvinvointia ja oppimista ja jatkuvaa kehittämistä osana arkea.

Hankkeen tärkeänä lähtökohtana on se, että ravintola-alalla voidaan luoda kilpailuetua panostamalla työntekijöiden hyvinvointiin sekä tuottavuuden ja työhyvinvoinnin kehittämiseen rinnakkain. Henkilökuntaa osallistaen ja digitaalisia ratkaisuja ja vieraanvaraisia kohtaamisia yhteen sovittaen voidaan luoda parempaa ravintola-alan työelämää.

Viiden restonomeja kouluttavan ammattikorkeakoulun voimin löydetään yhdessä ratkaisuja tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Hankkeen toteuttajina ovat TAMK, LAB, SeAMK, Haaga-Helia ja SAMK.

Hankkeen tavoitteina on:

  1. parantaa ravintola-alan pk-yritysten tuottavuutta ja työhyvinvointia kohdemaakunnissa ja pilottiyrityksissä sekä valtakunnallisesti.
  2. vahvistaa ravintola-alan pk-yrityksissä työskentelevien – yrittäjien, esihenkilöiden ja työntekijöiden – osaamista liittyen työn sujuvoittamiseen, tuottavuuteen ja työhyvinvointiin.
  3. sujuvoittaa hankkeeseen osallistuvissa yrityksissä työskentelevien työtä tarkoituksenmukaisten, eettisesti toimiala-, työntekijä-, tuottavuus- ja työhyvinvointilähtöisten teknologioiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.
  4. kehittää tarkoituksenmukaisten, eettisesti toimiala-, työntekijä- , tuottavuus- ja työhyvinvointilähtöisten toimintatapojen, inklusiivisuuden, työn muotoilun ja viestinnän kehittämisen avulla hankkeeseen osallistuvissa yrityksissä työskentelevien työtä.
  5. edistää henkilökunnan osallistumista ja osaamis- ja oppimislähtöisyyttä työyhteisön, pk-yrityksen ja oman työnsä jatkuvaan kehittämiseen.

Toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteet on jaettu viiteen työpakettiin, joiden avulla tavoitteet toteutetaan. Jokainen ryhmähankkeen osatoteuttaja vastaa yhdestä toiminnallisesta työpaketista. Lisäksi päätoteuttaja TAMK koordinoi ja johtaa hanketta kokonaisuudessaan.

Menu ja misat; ravintola-alan yritysten nykytila ja systemaattisen tuottavuus- ja työhyvinvointiloikan tiekartta
”Menu ja misat” eli käynnistämme QWL-kyselytutkimuksen ja toteutamme alkuhaastattelut (kesto n. 1-1,5 h) avainhenkilöiden kanssa. Järjestämme valtakunnallisen avaustilaisuuden verkossa helmikuussa. Aloitamme pilottiyrityskohtaiset avaustyöpajat (kesto n. 2 h), osallistujina esihenkilöitä ja työntekijöitä mahdollisuuksien mukaan. Näiden avulla täsmennämme tiekartan ravintola-alan yritysten tuottavuuden ja työhyvinvoinnin nykytilasta ja kartoitamme yrityskohtaiset kehittämistarpeet.
Entrée: Työprosessien ja työhyvinvoinnin kehittäminen yhdessä ja työn muotoilu
”Entrée” eli aloitamme työprosessien ja työhyvinvoinnin kehittämisen yhdessä ja työn muotoiluprosessin. Suunnittelemme pilottiyrityskohtaisten tarpeiden pohjalta käytännön kokeilut, joilla voidaan parantaa pilottiyritysten toimintatapoja, työprosesseja ja henkilöstön osaamista. Työskentelyä vauhditetaan osallistavilla teema- ja täsmätyöpajoilla (kesto n. 2 h)
Pääruoka: Osallistavan organisaatiokulttuurin luominen ja juurruttaminen
”Pääruoka” eli luodaan ja juurrutetaan osallistavaa organisaatiokulttuuria. Työskentelytapoina ovat mm. sparraukset (kesto n. 1 h) ja työpajat (kesto n. 2 h). Tunnistamme yhdessä ravintola-alalle sopivia osallistamisen keinoja palvelukulttuurin kehittämiseksi ja osallistavan, tuottavan ja hyvinvoivan kulttuurin mallintamiseksi.
Pruuvi; Työhyvinvointi ja tuottavuus -valmennuspilotti muutosagenteille (LAB koordinoi työpakettia)
’’Pruuvi’’ työpaketissa yrityksistä valitaan osallistuja(t) muutosagenttivalmennukseen. Muutosagenttivalmennuksen avulla syvennetään työn sujuvoittamiseen, tuottavuuteen ja työhyvinvointiin liittyvää osaamista ja varmistetaan osaamisen kehittämisen jatkuvuus. Koulutetut muutosagentit edistävät yrityksissä henkilökunnan osallistumista ja osaamis- ja oppimislähtöisyyttä osana organisaatiokulttuuria.
Jälkiruoka; Hankkeen tulosten, tiedon ja osaamisen levittäminen sekä viestintä
’’Jälkiruokana’’ kiinnitämme erityistä huomiota viestintään ja kommunikaatioon sekä tiedon, tulosten ja osaamisen levittämiseen. Vaikka työpaketista puhutaankin hankesuunnitelmassa ”Jälkiruokana”, tulemme toteuttamaan sitä läpi hankkeen. Voit esimerkiksi liittyä Sujuvuudesta kilpailuetua -verkostoon Facebookissa, jossa jaetaan hankkeen sisältöä, että verkostoidutaan muiden hankkeessa mukana olevien kanssa.

Hankkeen vaikuttavuus

Hanke vahvistaa ravintola-alan pk-yritysten työntekijöiden, esihenkilöiden ja yrittäjien tuottavuus- ja työhyvinvointiosaamista Suomessa. Pitkällä aikavälillä ravintola-alan veto- ja pitovoima vahvistuu, alan oman työn arvostus kasvaa ja tuottavuus- ja työhyvinvointipanostuksista tulee osa toimintakulttuuria. Ravintolat ovat myös taloudellisesti kestävämpiä, kun työhyvinvointi ja tuottavuus yhdistetään osaksi arkea, ja alan työntekijät voivat paremmin ja voivat vastata alan muutosvaatimuksiin. Kaikki hankkeen tulokset julkaistaan, ja niitä voivat hyödyntää alan yritykset koko maassa.