Ravintola-ala elää jatkuvassa muutoksessa, ja sujuva työnteko on tärkeä kilpailuetu. Sujuvuudesta kilpailuetua -webinaari kokosi yhteen alan toimijoita, jotka haluavat kehittää ravintola-alan työelämää entistä toimivammaksi ja houkuttelevammaksi.
Torstaina 13.2.2025 järjestetty webinaari tarjosi tuoreita näkökulmia ja käytännön vinkkejä tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamiseen. Päivän aikana kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, käytiin aktiivista keskustelua ja pohdittiin yhdessä ratkaisuja alan haasteisiin.
Innostavia puheenvuoroja ja käytännön esimerkkejä
Tilaisuuden avasi juontaja Mika Kylänen, joka johdatteli osallistujat päivän teemaan: miten työelämää voidaan kehittää tavalla, joka hyödyttää sekä työntekijöitä että liiketoimintaa.
Keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas Lapland Hotelsilta toi esille konkreettisia tapoja, joilla keittiötyöskentelyn sujuvuutta ja koko henkilöstön hyvinvointia voidaan parantaa. Mäntykankaan puheenvuoro herätti runsaasti keskustelua erityisesti siitä, miten pienillä muutoksilla voi saada aikaan suuria vaikutuksia. Webinaarin chatissa puhututti erityisesti hävikin mittaamisen tärkeys, johtamisen merkitys ja perehdyttäminen kaiken pohjana. Samalla hän kehotti kuuntelemaan henkilöstöä. Henkilöstöllä on ideoita liittyen niin työn sujuvoittamiseen, kuin uusiin resepteihinkin.
– Mikä minun mielestäni on hyvä, ei toimi kaikilla, Mäntykangas korosti.
Psykologi Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta käsitteli tärkeää, mutta usein alalla sivuutettua aihetta: psykologista työstä palautumista. Ravintolatyö on hektistä ja kuormittavaa, ja palautumisen merkitys jaksamiselle on ratkaiseva. Virtasen mukaan palautumisessa on paljon kyse siitä, mitä itse teemme pitääksemme itsestämme huolta, mutta isossa osassa on myös työnpuitteet – miten voimme esimerkiksi päivän aikana tauottaa työtämme. Vaikka ravintola-alalla pidempien taukojen pitäminen on joskus haastavaa, on vertaistuki ja yhteenkuuluvuus työyhteisössä palautumista tukeva tekijä. Ravintola-alan tyypillisinä kuormittavina tekijöinä Virtanen nosti vuorotyön, hälyn ja fyysisesti kuormittavan työn. Vastapainoksi on tärkeää saada unta ja lepoa, vireystilan säätelyä, työn rajaamista ja aktiivista vastapainoa työlle. Virtanen korosti, että stressi ei sinänsä ole ongelma – mutta palautumisen puute on.
Yhteiskehittämistä ja keskustelua
Tilaisuuden vuorovaikutteisuus näkyi niin aktivoivissa harjoituksessa kuin paneelikeskustelussa, jossa Mäntykangas ja Virtanen saivat seuraansa TAMKin lehtori Arja Luiron ja restonomiopiskelija Ernest Tverdohlebin. Keskustelussa nousi esiin erityisesti se, miten ravintola-alan työhyvinvointiin voidaan vaikuttaa yhteistyöllä, kuuntelemalla työntekijöitä ja hyödyntämällä uusia teknologioita.
Matka jatkuu – tule mukaan kehittämään alaa!
Tilaisuus toimi lähtölaukauksena valtakunnalliselle yhteiskehittämiselle, ja keskustelut osoittivat, että ravintola-alalla on paljon potentiaalia kehittää työprosesseja ja työhyvinvointia rinnakkain. Kiinnostuitko? Menestysresepti-hanke kutsuu ravintola-alan toimijat mukaan kehittämään parempaa työelämää. Mukaan mahtuu vielä yrityksiä.
Lisätiedot:
Outi Wallin, outi.wallin@tuni.fi
Jatketaan keskustelua Sujuvuudesta kilpailuetua -verkostossa Facebookissa. Liity mukaan tästä!